mellanöl & medborgarlön

söndag 30 januari 2011

Nyliberalism utan skyddsnät lika dåligt som socialism utan demokrati

http://www.aftonbladet.se/kultur/kronikorer/linderborg/article8486083.ab

Åsa Linderborg tycks ha kommit fram till att situationen för närvarande i Egypten påminner om situationen i Östeuropa (och Kina) 1989. Folk vill inte toppstyras av någon elit med galna ekonomiska teorier som inte leder till något välstånd för flertalet.

Men då kan man ju också påminna om något, som varken gammelmarxister eller radikal-nyliberaler (libertarianer) gärna talar om, nämligen att den gamla nyliberalismens frontfigur no 1, Milton Friedman, var för medborgarlön, en ovillkorlig grundtrygghet för alla medborgare. Detta förslag hade tidigare även framkastats inom det engelska Liberal Party, och går ytterst tillbaka på den upplysningsliberale filosofen, skriftställaren och revolutionären Thomas Paine.

Så varför har inte någon medborgarlön införts efter alla nyliberala reformer? Därför att konservativa, gammelmarxister och radikalnyliberaler har varit emot det, och fortsätter att vara emot det i ohelig allians under täcket, samtidigt som de bashar varandra för att deras teorier inte fungerar IRL.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar